Căutarea vocaţiei

 Ești gata să faci saltul?

A fi chemaţi de Dumnezeu nu este un eveniment extraordinar: orice fiinţă umană poate să treacă prin asta. La început, este ca o percepţie asupra vieţii tale: simţi că aceasta este binecuvântată şi că este valoroasă pentru cineva. Este un gust care, încetul cu încetul, te conduce la prezenţa Domnului. Şi îţi dai seama, reexaminându-ţi viaţa, că El a fost întotdeauna alături de tine, chiar şi când nu îţi dădeai seama de acest lucru. Te simţi cunoscut pentru ceea ce eşti, te simţi iubit. Este ca şi cum El a comunicat mereu cu tine şi acum îl recunoşti cu claritate. Şi îţi dai seama că prezenţa lui îţi face plăcere şi te interesează Cuvântul pe care El îl spune despre viaţa ta.

ghi_3636

Cum Îi recunoști prezenţa?

Dumnezeu vorbeşte inimii tale şi o umple de entuziasm pentru lume. Primul semn care indică o inimă atinsă de harul lui Dumnezeu este deschiderea faţă de viaţă. Îţi dai seama că viaţa nu este doar un fapt biologic, ci un act de dragoste, un gest făcut pentru tine. Îţi dai seama că tu exişti deoarece eşti creat pentru a fi iubit şi pentru a iubi. Acesta este singurul destin scris deja. Când devii conştient de acest lucru, orice altceva se transformă în libertate. Viaţa ta nu mai este supusă teoriilor sau regulilor, ci se transformă într-o relaţie vie cu Cristos cel Înviat.

Şi păcatul?

Păcatul tău devine locul privilegiat pentru a cunoaşte în mod serios dragostea lui Dumnezeu sub forma ei cea mai înaltă: iertarea. Recunoscându-ţi păcatele, îţi atingi umanitatea cu mâna: a fi „om” înseamnă în primul rând să fii iubit mereu, chiar şi atunci când greşeşti. Ce înseamnă să fim păcătoşi? Înseamnă să fim fii ai lui Dumnezeu, dar să trăim ca şi cum nu am fi asta. Necunoscându-ţi identitatea ta de fiu al Domnului, nu poţi să-i recunoşti pe ceilalţi ca fraţi. Aceştia devin atunci străini, concurenţi, duşmani contra cărora trebuie să te aperi. Şi dacă trebuie întotdeauna să-ţi păzeşti spatele, cum poţi să fii liber?dsc08151

Cine sunt deci iezuiţii?

Iezuiţii sunt nişte oameni păcătoşi care au fost atinşi de îndurarea lui Dumnezeu. Este o experienţă care ne schimbă percepţia despre lume. Poţi locui oriunde simţindu-te liber să iubeşti tot ceea ce te înconjoară. Această libertate ne alimentează inteligenţa, curiozitatea, dorinţa de dreptate şi de împăcare. Este vorba despre o libertate pe care o cultivăm continuu prin intermediul exerciţiilor pentru a-i recupera gustul unic. Dacă şi tu te simţi chemat să iubeşti în felul acesta, intră în contact cu însoţitorii noştri vocaţionali.

Ascultarea inimii

Vocaţia pentru Societatea lui Isus iese la lumină când experimentezi iubirea lui Dumnezeu sub forma iertării sale şi a dorinţei de a rămâne alături de El. Viaţa ta nu îţi mai pare inadecvată şi nedemnă, ci chiar foarte luminoasă fiindcă El te-a iertat. Observi schimbarea deoarece percepţia ta despre lume se schimbă: totul devine demn de iubit. Experienţa spirituală nu este de a iubi lumea; aceasta este vocaţia întregii umanităţi. Experienţa Spiritului este de „a-ţi da seama” că este posibil să iubeşti cu adevărat: te simţi iubit şi îţi doreşti să iubeşti cu acelaşi tip de iubire.

dsc08168

Cunoaște-te

Fiecare Ordin religios are o carismă proprie care-ţi întâlneşte şi-ţi atinge sensibilitatea într-un mod special. Poţi, deci, să-ţi imaginezi în ce loc ai putea răspunde mai bine iubirii pe care Dumnezeu te-a făcut să o guşti personal. Noi, iezuiţii, ne definim ca „oameni păcătoşi iubiţi de Domnul”; de aceea ne considerăm prietenii săi. De aici se naşte chemarea noastră care transformă un punct slab în punctul nostru forte, deoarece Dumnezeu este cel care ne-a atins acolo.dsc08358

Intră în contact

Informaţiile pe care le găseşti de obicei pe internet sau în cărţi îţi îmbogăţesc imaginaţia referitor la cum ai putea să-ţi petreci viaţa într-un Ordin religios. Totuşi, la un moment dat, este nevoie de a avea curajul să intri în contact cu persoanele care fac parte din acea realitate. Cea mai mare temere este aceea de a afla că ce ai visat întotdeauna se poate realiza cu adevărat. Dacă te simţi chemat la Societatea lui Isus, poţi conta pe o prezenţă destul de răspândită în România a iezuiţilor care te pot întâlni. Găseşti mai multe informaţii în secţiunea despre „însoţitorii vocaţionali”.

 

Discerne voința lui Dumnezeu

Însoţit de unul dintre noi, vei putea explora în profunzime dorinţa ta de a „sta cu Dumnezeu” şi o vei putea compara cu stilul iezuiţilor. În cadrul acestui dialog, care poate dura până la un an, vom verifica împreună dacă dorinţa ta de a ni te alătura este realistă sau nu. Prin felul nostru de a te însoţi, vei cunoaşte stilul caracteristic al Societăţii lui Isus, care nu conduce şi nu impune reguli, ci tinde să valorizeze libertatea personală ca resursă care poate fi orientată spre un maxim de bine în viaţa ta.

flo_0067

Intrarea în noviciat

A intra într-un ordin religios înseamnă în primul rând să ceri să fii primit. Pentru a satisface această condiţie, vei întâlni cel puţin patru iezuiţi cu care vei purta discuţii. Acest aspect îţi garantează o comparaţie multiplă şi o cunoaştere iniţială a Societăţii lui Isus prin intermediul unor persoane concrete şi ne permite nouă să înţelegem dacă eşti într-adevăr potrivit pentru stilul nostru de viaţă. La momentul adecvat, vei începe pregătirea de bază intrând în noviciat. Perioada intrării este, de obicei, luna octombrie.