Cum devenim iezuiţi?

Votul ascultării ne deschide spre dorinţa de a ne dezvolta capacităţile pentru binele altora, mai degrabă decât pentru câştig personal. Reprezintă o modalitate de a ne pune energiile în ordine. A primi o misiune în loc de a o alege în mod individual ne face să ne simţim ca un singur Corp care se mişcă la unison, pentru un unic scop. Prin ascultare, devenim liberi de a ne pune pe noi înşine în serviciul evanghelizării. Este un exerciţiu care ni se pare greu uneori. Dar este vorba despre acel tip de efort care ne sporeşte dorinţa de a ne consacra celorlalţi fără rezerve.w0905jb_0039

 

Votul curăției ne invită să fim atenţi la nevoia de a „deţine” persoane şi de a ne exprima afectivitatea într-un mod egoist. Nu este uşor să iubeşti pe cineva în mod dezinteresat. Şi totuşi, raportul nostru de intimitate cu Dumnezeu ne împinge să ne dorim să iubim aşa cum El ne iubeşte pe noi. A oferi relaţii gratuite şi transparente este modul prin care ne exprimăm recunoştinţa pentru harurile pe care le primim. A-şi pune sentimentele de afecţiune în ordine este foarte dificil, dar este de asemenea o cale de maturizare fascinantă. Este un aspect sensibil în care investim mult timp chiar şi în perioada formării.

flo_0015

Votul sărăciei ne învaţă să folosim în mod eficient mijloacele pe care le avem pentru a ne realiza obiectivele apostolice. Nu deţinem proprietăţi sau conturi bancare proprii; evităm astfel acumularea de bunuri inutile care ne-ar distrage atenţia de la misiune. Sărăcia noastră nu este un scop în sine, ci este orientată spre misiune. Din când în când, analizăm cum să căutăm şi să folosim mai bine resursele care trebuie utilizate. Stilul de viaţă cumpătat împiedică autosuficienţa şi favorizează o atitudine de deschidere şi de ospitalitate spre noutăţile pe care le întâlnim în calea noastră.

ffl_6760