Pr. Matteo Ricci SJ

matteo-ricciMatteo Ricci este misionarul care a deschis porţile Chinei creştinismului modern. În China, unde este cunoscut sub numele de Li Madou Xitai, este considerat a face parte dintre cei mai importanţi intelectuali deoarece a introdus matematica şi ştiinţele occidentale în cultura chineză.

În primii ani de formare în cadrul Societăţii lui Isus, la Colegiul Roman, Ricci este influenţat în mod special de cursurile de ştiinţe ale naturii ale Părintelui Christophorus Clavius SJ. Luându-i-se în considerare dorinţa de a fi misionar şi memoria extraordinară (necesară pentru a învăţa o limbă străină), superiorii săi îl trimit în China.

Mandarinii (militarii care conduceau imperiul chinez) ofereau cu greu străinilor dreptul de a locui în China. În cazul lui Ricci, ceea ce îi face mai puţin neîncrezători este curiozitatea lor pentru anumite obiecte pe care acesta le prezintă: un ceas, o prismă, un portret al Fecioarei cu trăsături foarte realiste, o hartă geografică.

Dacă pregătirea ştiinţifică a lui Ricci reprezintă cartea de vizită cu ajutorul căreia câştigă interesul chinezilor, calităţile sale morale şi capacitatea sa de a se integra în societatea lor le cucereşte inima. Astfel, acesta se împrieteneşte cu personalităţi din ce în ce mai importante, ajungând chiar şi la curtea împăratului Wanli din dinastia Ming.

Ricci moare la Pekin în 1610. Printre operele sale în limba mandarină se pot cita tratatele morale, precum cel despre prietenie, tratatele de aritmetică, geometrie şi astronomie, diferite ediţii ale mapamondului, cântece şi adevăratul înţeles al „Domnului din cer” (o explicaţie a fundamentelor creştinismului). Un prieten chinez care a devenit creştin a scris despre el: „Binevoitor şi prietenos, este un om unic fiindcă trăieşte în celibat, nu caută funcţii înalte, vorbeşte puţin, are o purtare măsurată în fiecare zi, cultivă virtutea pe ascuns şi îl serveşte pe Dumnezeu fără încetare”.