Sf. Petru Canisiu SJ

Sf. Petru Canisiu SJ

1521

canisiusPetru Canisiu (Kanis) este primul iezuit olandez. Se naşte pe 8 martie 1521 la Nijmegen (Olanda) şi moare pe 21 decembrie 1597 la Fribourg (Elveţia).

Admis în Societatea lui Isus în 1543 după ce a făcut Exerciţiile Spirituale sub îndrumarea lui Petru Favre, participă la Conciliul din Trento în 1547 şi în 1562. După o scurtă perioadă la Roma şi la Messina, este trimis în ducatul Bavariei. Acolo lucrează ca decan, rector şi vicecancelar al Universității din Ingolstadt. La Viena, se consacră şi predicilor şi slujirii pastorale în spitale şi închisori. În 1556, a fost numit ca primul superior al iezuiţilor din provincia Germania de Nord. Creează în ţările germanice o reţea de comunităţi iezuite, în mod special colegii, care reprezintă puncte de sprijin pentru reforma catolică; cu acelaşi scop, participă la negocieri importante în calitate de reprezentant oficial al Bisericii.

Prin scrierile sale, exercită o influenţă specială şi de durată; editează câteva dintre operele unora dintre Sfinţii Părinţi ai Bisericii, scrie cărţi devoţionale şi elogiatoare. Scrierile sale cele mai importante sunt cele trei Catehisme (1555-1558) care vor fi reeditate de peste 200 de ori de-a lungul vieţii sale.

Importanţa lui Canisiu reiese din îmbinarea armonioasă, rar întâlnită în acele timpuri, dintre o fidelitate faţă de principiile dogmatice şi o atitudine respectuoasă. Ca misiune principală, îşi propune oferirea condiţiilor optime pentru dezvoltarea rădăcinilor spirituale ale fiecărui credincios şi a corpului Bisericii în ansamblul său, precum şi revitalizarea comunităţii creştine.

Este beatificat în anul 1864 şi proclamat al doilea Apostol al Germaniei în 1897. În 1925, este canonizat şi declarat Învăţător al Bisericii.