Spiritualitate

lgy Ducând lupta cea dreaptă

Fiecare persoană trăieşte o luptă interioară când are gânduri şi sentimente îndreptate în direcţia opusă şi nu ştie cum să se orienteze. Astfel se întâmplă să luăm decizii – chiar şi importante – ca reacţii imediate la instinctivitate şi afectivitate, fără a ne gândi prea mult, fără a ţine cont de durabilitatea lor efectivă, fără a ne păsa de ceilalţi. Acest lucru are efecte devastatoare asupra tuturor. Metoda ignaţiană de discernământ ajută să punem în ordine propria noastră viaţă pentru a o orienta spre binele la care aspirăm.

 

Exerciţiile spirituale

Discernământul nu este o tehnică, ci o artă. Primul pas este să recunoaştem glasurile care se agită în interiorul nostru. Să observăm că unele ne doresc binele, pe când altele fac tot ce le stă în putinţă pentru a ne îndepărta. Exerciţiile ignaţiene ne învaţă să demascăm greşeli, ispite şi capcane în care cădem când trebuie să luăm o decizie. Acestea ne deschid spre o formă de cunoaştere a vieţii spirituale care nu este doar intelectuală, ci mai ales afectivă. Este o experienţă extraordinară care ne face să ne întoarcem la viaţa de zi cu zi cu un gust nou, descoperind un nou sens.

 

Însoțirea spirituală

Modul nostru de a însoți personal oamenii izvorăşte din spiritualitatea noastră bazată pe încrederea relaţiei unice şi de neînlocuit pe care fiecare dintre noi o avem cu Domnul. Deci nu orientăm, nu dăm sfaturi despre ce este de făcut şi ce nu este de făcut, ci pur şi simplu ajutăm persoana să descopere ce anume îi cere Dumnezeu în ceea ce trăieşte, oferindu-i un spaţiu sincer de ascultare şi de discuţii.